Gas is een belangrijke en veilige bron van energie en warmte aan boord. Het is goed te verkrijgen, ook in het buitenland en u kunt het makkelijk meenemen. Maar die veiligheid is alleen gewaarborgd als u verstandig om gaat met gas en de bijbehorende installatie. Wij helpen u een stukje op weg.    

Gas aanleggen

In principe kan iedereen een gasinstallatie aanleggen. Als dé gasleverancier van Enkhuizen hebben wij alles in huis om dat mogelijk te maken. Zo hebben we vele soorten koppelingen en leidingen in verschillende afmetingen, maar ook gasdrukregelaars en afsluiters. Jaarlijks gebeuren echter regelmatig ongelukken met gas op het water. Dus zelfs áls u de installatie zelf aanlegt, is het belangrijk om deze voor gebruik te laten controleren door een professional. Toch is het altijd het veiligst wanneer u alleen specialisten aan de gasinstallatie laat werken. Bovendien is het raadzaam de gasinstallatie ten minste iedere drie jaar te laten controleren door een erkende keurmeester. De verzekeringsmaatschappij en veel havenmeesters zijn hier ook streng op.

Gas inkopen

Gasflessen zijn wereldwijd te koop, maar per land zijn er soms grote verschillen. Zo kunt u uw lege gasfles niet altijd zomaar inruilen in het buitenland. Een andere optie is de fles te laten vullen door een geautoriseerd vulstation. Daarbij is het belangrijk rekening te houden met het soort gas. In een propaanfles mag nooit butaan of LPG worden gedaan. Bij Joosten Watersport verkopen we verschillende soorten gasflessen met butaan of propaan. Daarnaast kunnen wij uw lege flessen vullen. Met ons eigen gasdepot hebben we áltijd voldoende gas op voorraad om u vooruit te helpen.

Gas en veiligheid

We noemden het al: gas is veilig, míts veilig gebruikt. Zo gebruikt u aan boord alleen gasflessen die geschikt zijn voor de watersport. Gasflessen bewaart u in een speciale gasflessenkast of gasbun. Van buiten is duidelijk te zien dat hier gas opgeslagen wordt. Deze kast is goed geventileerd en heeft een aparte ontluchtingsslang. Ventilatie is overigens belangrijk in alle ruimtes aan boord. Zo voorkomt u koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast kan het geen kwaad om een gasdetector te monteren. Deze detecteert niet alleen gas, maar ook koolmonoxide en andere bedwelmende gassen. Door de gasdrukregelaar en de gasslang regelmatig te vervangen, verkleint u de kans op lekkage. Bij het verlaten van de boot sluit u het gas af, om zo problemen in uw afwezigheid te voorkomen. En, misschien wel het belangrijkste: zorg ervoor dat u altijd goed blusmateriaal aan boord hebt. Zo kunt u snel handelen wanneer er gevaar dreigt en komt u hopelijk snel weer in rustiger vaarwater.

Meer weten over ons gasdepot?

Wij adviseren u graag! Kom langs in onze winkel in Enkhuizen of neem vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers. Hier vindt u onze contactgegevens.

> Lees ook meer over gas op deze pagina.